Minun tarinani

Sofia Martyugova, kaksoiskansalainen ja kaksikielinen yrittäjä Salosta

Olen Sofia Martyugova, kaksoiskansalainen ja kaksikielinen yrittäjä Salosta.

Olen syntynyt Neuvostoliitossa ja käynyt koulua 8. luokkaan asti Venäjällä, mutta koska sukujuureni ovat Suomessa, muutimme vuonna 1998 perheeni kanssa Suomeen asumaan. Kaikki muut koulut olen käynyt Suomessa ja vaihto-opiskelijana Italiassa.

Kaksoiskansalaisuus tarkoittaa minulle sitä, että molempien maiden asiat koskevat ja kiinnostavat minua yhtä paljon. Minulla on kaksi kotimaata ja kaksi äidinkieltä.

Jääkiekko-ottelun aikana ystävät kysyvät, kumpaa joukkuetta minä kannustan. Vastaus on aina sama: kumpaakin yhtä paljon ja olen yhtä iloinen, kun jompikumpi voittaa.

Tulkin ja kääntäjän näkökulmasta on erittäin tärkeää hallita hyvin työkielet kaikissa muodoissaan kirjakielestä slangiin. Itselläni on hyvä tilanne, sillä minun ei ole tarvinnut oppia kieltä ja kulttuuria ainoastaan oppikirjojen kautta, vaan olen päässyt elämään ja kokemaan molempia arjessa.

Tulkkina olen toiminut hyvin erilaisissa tilanteissa: rippileirillä, poliisilaitoksella, kouluissa, erilaisten turistiryhmien matkoilla sekä Salon kaupungin palveluissa. Minulta löytyy kokemusta myös ryhmänjohtajana ja tulkkina toimimisesta matkoilta Moskovaan, Rzheviin ja Anjalaan.

Kielten ja kulttuurien lisäksi minua kiinnostaa pedagogiikka. Olenkin pätevä kieltenopettaja. Erilaiset opetusmetodit, ohjelmat ja myös se, mitä ihmisen kehossa tapahtuu, kun hän oppii uutta, ovat aina olleet minulle tärkeitä teemoja. Turun yliopistossa pääsin osallistumaan lääketieteellisen tiedekunnan järjestämään Asklepios-ohjelmaan, jossa eri tieteenalojen asiantuntijat kertoivat omista tutkimuksistaan ja näkemyksistään siitä, miten ihmisen keho reagoi ja vastaanottaa uuttaa informaatiota. Täytyykin muistaa, että olemme kaikki erilaisia, joten oppimisprosessitkin tapahtuvat eri tavalla.

Olen toiminut opettajana muutaman vuoden, mutta yrittäjyys on aina kiinnostanut minua. Yrittäjänä pääsen yhdistämään ja hyödyntämään maksimaalisesti osaamistani eri alueilla.